Tips voor een professionele presentatie

By 27 april 2016 Spotlight

De allerbeste presentaties gebeuren zonder presentatie. Feit, jammer dat niet iedereen een even goede presentator is. De meesten onder ons hebben nog steeds een presentatie in de vorm van een PowerPoint of Prezi nodig als ondersteuning. Daarom enkele, handige tips om jouw presentaties te optimaliseren!

 

Less is more

Niet altijd, maar in dit geval zeker van toepassing. Beperk het aantal slides in je presentatie om mensen te overtuigen. Lange PowerPoints, Keynotes of Prezi’s zijn niet alleen saai, maar overdonderen ook je publiek. We krijgen dagelijks al zoveel informatie te verwerken dat de kernboodschap van jouw presentatie niet verloren mag gaan. Hoeveel slides we dan wel aanraden? Gebruik niet meer dan 10 slides voor een presentatie van een 30 tal minuten. Minder slides gebruiken kan zeker!

 

Visualisatie

Informatie die visueel aangereikt wordt, blijft langer hangen. Vermijd lange zinnen en veel woorden op jouw slides. Kies liever voor een slogan, onderzoeksresultaat of verwerk alles in een leuke infographic. Zorg er ook voor dat je geen al te klein lettertype gebruikt. Een lettertype 30, 35 of 40 is groot, maar is voor iedereen leesbaar. Ja, er zijn mensen die het scherm niet altijd even goed kunnen lezen 🙂

 

Fotomateriaal

Zorg voor kwalitatieve foto’s en afbeeldingen. Gepixelde foto’s horen absoluut niet thuis in een professionele presentatie.  Vaak zijn er bij bedrijven intern heel wat foto’s in hoge resolutie beschikbaar. Hoe beter jouw fotomateriaal, hoe mooier je presentatie oogt.

 

Eén topic per slide

Beperk je liever tot één boodschap per slide. Het is niet de bedoeling om alle informatie door elkaar te vertellen. Vertel rustig per slide wat je wilt vertellen. De boodschap zal beter blijven hangen!

 

How to use animations

Animaties zijn leuk in je presentatie, maar zijn ook een grote afleiding. De inhoud van je presentatie mag niet verloren gaan. Denk altijd na of het wel nodig is om animaties te gebruiken. Een animatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een proces uit te leggen.

 

Gebruik grafieken

Wanneer je veel cijfermateriaal hebt, maak je beter gebruik van een grafiek. Op deze manier heeft iedereen een duidelijk overzicht van de cijfers. Geen idee hoe je een grafiek maakt? In Word of Excel kan je heel eenvoudig verschillende grafieken maken.